אין עובד שכיר במדינה שלא מכיר את טופס 101 שמגיע אליו מדי שנה סביב חודש מרץ למילוי מוקפד ומדויק והחזרה למי שאמון בחברה שלו על משאבי אנוש וחישוב השכר. מדובר בטופס שיש לו חשיבות גבוהה מאד ויתרה מכך – יש חשיבות לכל סעיף וסעיף שבו. מכיוון שהתחשבנות עם רשויות המיסים אודות מיסים ששולמו לאורך שנת המס הקודמת מבוצעים בדיעבד – הרי שטופס זה מסייע להכין את הקרקע לדיווח תקין ומדויק ככל האפשר של העובד לקראת שנת המס הקרובה. על ידי מילוי נכון ומדויק ייקבע כמה נקודות זיכוי במס הכנסה מגיע לעובד והאם, מסיבות כאלה ואחרות עליו לבצע תיאום מס או לקבל הקלות כלשהן בתשלום מס ההכנסה.

אילו פרטים כלולים בטופס?

על מנת שרשויות המיסים יוכלו להעריך בצורה המדויקת ביותר איך להתחשבן עם כל אזרח ואזרח (שהם עובדים שכירים על פי ההגדרות של המדינה) – עליהן לקבל פרטים אישיים ומשפחתיים על כל עובד ואת המידע הזה הם יקבלו על ידי מילוי הטופס הזה. השם המלא, מספר תעודת הזהות, תאריך הלידה, הכתובת המדויקת ומספר הטלפון הם פרטים שצריך למלא לצורך וידוא שהם לא שונו ושהם אכן מעודכנים ברישומים הרשמיים. כל שאר הפרטים הם כאלה שיש חשיבות לשינוי או עדכון שלהם – 

  • ילדי המשפחה – חשוב מאד מיהם ילדיו של העובד, האם הם נמצאים בחזקתו ומה הגילאים המדויקים שלהם. גילו של כל ילד מהווה מרכיב מהותי בקביעת נקודות הזיכוי ולכן חשוב לשים לב שאין טעות בסעיף זה.
  • סעיף הכנסות – רשויות המיסים צריכות לדעת בדיוק מהיכן יש לעובד הכנסות. האפשרויות הן עבודה כשכיר בלבד אך ייתכן שגם יש בבעלותו עסק עצמאי שגם משם מגיעות הכנסות ולכן צריך לדווח על זה.
  • פרטים אודות בן או בת זוג – גובה ההכנסות למשק בית הוא אחד הסעיפים החשובים גם לקביעת סטטיסטיקה מדויקת ואמינה ככל האפשר אודות מצב המשק וגם כדי להבין מה מצבה הכלכלי של המשפחה הספציפית של העובד.
  • שינויים שבוצעו במהלך השנה – בסעיף זה חשוב לרכב את השינויים שיכולים להשפיע על הרישומים של העובד אצל רשויות המיסים – החלפת מקום עבודה, מעבר למקום מגורים בעל חשיבות לאומית או יישוב פיתוח, לידת ילד, גירושין ועוד.
  • בקשת פטור או נקודות זיכוי נוספות – קביעת גובה נקודות הזיכוי לכל עובד היא תורה שלמה וקשה מאד לפרט אודותיה. יחד עם זאת, מסעיף ח’ ואילך – על העובד לפרט האם הוא עונה על קריטריונים שונים שנקבעו על ידי המחוקק ככאלה שאפשר בגינם לקבל הקלות שונות ממוסדות המדינה – תושבות קבע בישראל, נכות של 100%, מי שמוגדר כעולה חדש, היותו של העובד מפרנס יחיד במשפחה, היותו חד הורי בעל ילדים קטנים הנמצאים בחזקתו, חיילים משוחררים, זכאות לתואר אקדמי ועוד.
  • בקשה לתיאום מס – גם זה סעיף מהותי וחשוב, שכן דרך סעיף זה יבוצע תיאום מס לעובד על מנת שישלם את שיעור המס הדרוש ולא מעט או הרבה מדי.

חשוב מאד למלא את הטופס בדיוק רב ולהבין לעומק את המשמעות של כל סעיף וסעיף. בכל מקום עבודה יש את מי שאמון על השכר של העובדים ואפשר להתייעץ איתו או לשאול שאלות על מנת לוודא שהטופס ממולא כראוי. מקום העבודה יעביר טפסים ידניים או מקוונים לכלל העובדים ולא מומלץ להתמהמה עם מילוי הטופס אלא לסיים עם המילוי כמה שיותר מהר ולהעבירו חזרה אל מי שצריך.

נגישות
לייעוץ ישיר
ייעוץ ישיר
הרשמה